Oberoende prisjämförelse

Många gör prisjämförelse på nätet i tron att alla prisjämförelsesajter är oberoende. Så  är inte fallet, tvärtom är det många som hemsidor som vinklar sökresultatet på ett eller  annat vis. Vilket i värsta fall leder till att konsumenten får en direkt felaktig bild  när de jämför priser. Därför vill vi på prisjämförelser.se ge dig tips kring hur du kan avgöra om en prisjämförelsesajt är seriös.

Vem står bakom

En stor fördel med internet är att man kan vara anonym, samtidigt är anonymitet ett stort problem bland prisjämförelse och e-handel i stort. Som besökare på en prisjämförelsesajt är det första du bör göra att granska sidans kontaktuppgifter. Undersök vem som står bakom. Är det ett företag eller en privatperson? Om det inte känns seriöst välj en annan sajt.

Omotiverade topplistor

Gränsen mellan marknadsföring, konsumentvägledning och prisjämförelse på nätet är vag. Bäst i test sajter är vanligt förekommande, men du bör vara medveten om att dessa tester och topplistor kan vara vinklade för att marknadsföra utvalda produkter och tjänster. Topplistor utan vettiga motiveringar bör vara en stark varningssignal för dig som konsument.

Begränsat urval

Urvalet är en god indikator för hur pass oberoende en prisjämförelse är. Om för marknaden viktiga aktörer eller produkter saknas när du jämför priser måste du ställa dig frågan vad det beror på. I de flesta fall handlar det om att man enbart söker igenom leverantörer som betalar för att finnas med på sajten. Om så är fallet är dessa prisjämförelser knappast oberoende.

Prisjämförelsesajter med påhittade recensioner

Ett mycket allvarligt problem är oseriösa sajter som publicerar falska omdömen och recensioner. I dessa fall utger man sig för att vara vanliga människor och tidigare kunder som recenserar produkter och tjänster, sanningen är många gånger att det är webbplatsägarna själva som lämnar påhittade recensioner för att få bättre försäljningssiffror.