Lånejämförelser

Prisjämförelse privatlån/bolån

En allt större andel lån tecknas via nätet, detta gäller framför allt privatlån där konkurrensen är betydligt större än mellan bolånen där de stora bankerna fortfarande står i särställning. Fördelen med att ta upp lån online är flera men möjligheten att jämföra flera olika alternativ snabbt och relativt enkelt lockar. Det finns huvudsakligen två sorters prisjämförelse att tillgå webben, ”automatisk” eller ”manuell” lånejämförelse:

Låneförmedlare erbjuder ”automatisk” pris-/lånejämförelse

 

Den smidigaste sortens lånejämförelser sker ”automatiskt” med hjälp av en låneförmedling. Kunden (du) skapar en ansökan innehållandes lånestorlek samt önskemål om återbetalningstid dessa uppgifter kompletteras sedan med personliga uppgifter, när låneförmedlaren mottagit din ansökan skickas den vidare till ett flertal banker och kreditgivare som låneförmedlingen samarbetar med, i samband med detta görs även en kreditupplysning för att kontrollera återbetalningsförmågan. Inom 1-2 dygn erhåller lånetagaren sedan anbud/lånesvar från de kreditgivare som är villiga att låna ut pengar. Vanligtvis är dessa lånelöften gilltiga i 30 dagar.

 

Låneförmedlare erbjuder huvudsakligen lånejämförelse inom privatlån, men vissa aktörer erbjuder även bolån och företagslån. Det är även vanligt att vända sig till en låneförmedlare för att flytta/placera om aktuella krediter i så kallade samlingslån.

Lendo.se

Lendo är den mest välkända låneförmedlaren i Sverige, vars starka varumärke och position har byggts upp över tid men så var man också först med konceptet ”en ansökan – flera lånesvar”. Genom ett unikt samarbete med UC har man sedan 2007 hjälpt privatkunder att hitta och jämför privatlån och billån. Lendo går in i 2019 som marknadsledare och med ambitionen att vara störst inte bara i Sverige utan också i Norge, Finland och Danmark.

Freedomfinance.se

Freedom Finance – har lång erfarenhet av lånejämförelse, Freedom Finance grundades 1999 med fokus på bolån. Numera ingår varumärket i Zmarta Group vars huvudsakliga affärsidé är låneförmedling/prisjämförelse av blancolån.

Direkto.se

Har genom offensivt kampanjande och tv-reklam seglat upp som en utmanare till de stora låneförmedlingarna. I princip erbjuder man en likvärdig tjänst som de större spelarna.

Axofinans.se

Axo-finans är en etablerad lånemäklare som skickar din ansökan till flera långivare vilket förbättrar chanserna till lån.

Räntepress på bolån

Nyligen höjde Riksbanken räntan för första gången på sju år, eventuellt skulle höjningen kunna leda till något högre bolåneräntor. Samtidigt är tendens på bolånemarknaden som helhet den motsatta, många nya och hungriga Fintech-bolag avill med hjälp av slimmade och effektiva organisationer pressa verksamhetskostnaderna och erbjuda lägre räntor än storbankerna.  Dessutom kan man anta att låneförmedlingarna kommer att kunna spela i en nyckelroll som räntesänkare om konkurrensen om bolånekunderna ökar.

De mest intressanta uppstickarna inom bolån 2022 är följande:

Ordnabolån.se

Med hjälp av denna tjänst har det blivit lättare att fixa lånelöfte i samband med lägenhet och bostadsköp. Ordna bolån jämför och samarbetar med flera banker och långivare och kan på så vis förenkla låneprocessen för dig som bostadsköpare. Tjänsten är helt kostnadsfri och gör det möjligt att skaffa lånelöfte i storleksordningen 150,000 kr till 15,000,000 kr. Ordna bolån är en del av Svensk fastighetsförmedling.

Hypoteket.com

Sveriges första självständiga bolånegivare som använder modern teknik och digitala lösningar för att erbjuda bättre lånelöften och sänka räntor. Utlåningskapitalet hämtas från några av Sveriges största pensionsfonder och investerare.

Mittbolan.se

Mittbolån är den bäst etablerade och mest välkända bolånejämförelse tjänsten på nätet. Där kundens ansökan skickas till sju olika banker/bostadsinstitut. Ett effektivt vis att jämföra bolån på utan att kreditvärdigheten påverkas i onödan.

Enkla.com

Enkla bolån säger sig erbjuda bolån med snittränta på låg 0.95% bundet över 3 år. Även om tjänsten lanserades under 2018 tycks det ännu så länge inte vara så många kunder som fått sina lån utbetalda och bland annat Finansinspektionen har ställt sig tveksamma till upplägget. Men om Enkla får ordning på sin tjänst kan den komma att revolutionera svensk bolånemarknad på riktigt, med andra ord är det värt att hålla ett öga på vad som händer med Enkla bolån under 2019.


Företagsfinansiering

Många vill växa och anställa men utan kapitaltillskott är det omöjligt. Tillväxtverkets undersökning om företagens villkor och verklighet från 2017, visade med all önskvärd tydlighet att svårigheten att få tag på företagsfinansiering är en flaskhals för många små- eller nystartade företag.

Nu tycks emellertid marknaden ha vaknat till, åtminstone, de mindre kreditinstituten, där allt fler väljer att erbjuda företagslån till små- och medelstora aktiebolag, handelsbolag samt enskilda firmor. Det är naturligtvis bra att det finns kreditgivare som erbjuder alternativ när bankerna visar ointresse, samtidigt är det viktigt att känna till att de flesta av dessa företagslån förutsätter personlig borgen vilket i praktiken medför ett betydande personlig ansvar.

Förenklat kan man säga att personlig borgen, innebär att du som företagsledare/ägare tar på dig betalningsansvaret privat. Vilket i praktiken innebär att eventuella obetalda/förfallna skulder vid ett värsta scenario kommer att inkrävas genom personlig utmätning.

Firmalan.com

Är den mest kompletta jämförelsesajten inom företagslån i de nordiska länderna. Här finns information och uppgifter om företagsfinansiering med eller utan säkerhet och allt från större fastighetslån till flexibla checkkrediter. Även en enklare funktion som jämför räntor för att beräkna vad företagslån kostar finns att tillgå.

Lendo.se/foretagslan/

Den marknadsledande låneförmedlaren Lendo har helt nyligen lanserat en ny tjänst som gör det möjligt att ansöka om företagslån från flera kreditgivare samtidigt, där företagaren sedan själv kan välja att tacka ja eller nej till låneförslagen.

Fakturino.se

Erbjuder mångsidig prisjämförelse inom företagsfinansiering, där man hjälper kunder jämföra factoring, företagsleasing samt lån. Att använda tjänsten är kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något i och med ansökan.

Kompar.se

Ytterligare en rådgivnings- och jämförelsetjänst som vänder sig till företag på jakt efter företagslån på upp till 5.000.000 kr. Skicka in en ansökan och få flera lånesvar inom 24 timmar.


”Manuell” pris-/lånejämförelse via lånesidor

 

”Manuell” lånejämförelse sker med hjälp av en jämförelsesida som listar räntor, kostnader och annan viktig information om varje enskilt privatlån. Dessa lånesidor gör det i bästa fall möjligt att hitta den mest lämpade kreditgivaren för varje given situation. Särskilt användbara är dessa tjänster om du har särskilda behov eller önskemål, exempelvis om du vill låna utan UC (kreditupplysning), har betalningsanmärkningar eller behöver hitta vilken långivare som har kortast utbetalningstid. Fördelen med ”manuell” prisjämförelse är att du kan jämföra fler lån på egen hand än vad låneförmedlarna gör och kan därför handplocka det absolut billigaste alternativet.

Tyvärr finns det även nackdelar med att jämföra lånen själv, framförallt är det viktigt att vara medveten om att kreditvärdigheten påverkas negativt av ett stort antal ansökningar. I samband med varje enskild låneansökan måste kreditgivare enligt svensk lag alltid utföra en kreditprövning, det innebär i sin tur att tio olika låneansökningar som görs privat resulterar i minst tio kreditupplysningar något som riskerar att sänka kreditvärdigheten avsevärt. Den som tar hjälp av en låneförmedlare kan få lika många lånesvar fastän endast en kreditupplysning tas, detta är möjligt genom att det finns ett särskilt avtal på plats mellan Upplysningscentralen (UC) och de licensierade låneförmedlarna.

 

En annan viktig aspekt att tänka på är att kvalitén på olika prisjämförelsesajter kan variera mycket. Det är inte alltid all information och prisuppgifter är korrekt och uppdaterad, i vissa fall rankar man medvetet sämre alternativ före bättre eftersom man erhåller provision genom utvalda kreditgivare. Ett bra exempel på detta är att Sveriges största banker Swedbank, SEB och Handelsbanken ofta inte ens finns med i lånejämförelserna trots att dessa tre tillsammans med Nordea och Danske Bank står för en betydande del av utlåningen i Sverige.


Snabblån

Tidigare i år inskärptes en ny lag rörande högkostnadskrediter vilken lett till att smslån nästa helt försvunnit från marknaden. Det nya regelverket reglerar bland annat räntan för högkostnadskrediter genom ett räntetak som innebär att den nominella räntan får vara max 39,5%. Även om många snabblån försvann i samband med de nya lagarna, var det också många långivare som valde att ersätta sina smslån med kreditkonton. Fördelen med de nya kreditlånen är att de har flexibel löptid och de obetalda skulderna borde i varje fall i teorin inte gå vidare till inkasso/kronofogden i samma omfattning som tidigare.

Om du jämför räntan för snabblån med flexibel löptid bör du vara uppmärksam på att man ofta anger månadsräntan för krediten, tänk på att månadsräntan måste multipliceras med tolv för att få årsräntan t.ex. 2%/mån ger  24%/år.

Klaralan.se

Klara Lån är Sveriges första, och hittills enda, låneförmedlare för snabblån. En och samma ansökan skickas till upp till 20 olika långivare. Det är även möjligt att enbart söka snabblån utan UC för den som inte vill belasta sin kreditvärdighet i onödan.